Pozdrav, dobrodošli na Gamers!

Ovo je najveca balkanska zajednica za ljubitelje igara.

POSTANI GAMER! ili ugasi ovu reklamu :)

Forum Bullet Coffe shop Bullet Lektira ...

Offline ScorpiON-
Avatar
nap
Postova: 194

3535 pregleda, 15 odgovora i 0 glasova
Napisano : 11.12.06 u 13:59:10

E ovako sutra imam lektiru "EP O GILGAMESU" ako neko zna link gdje je mogu prepisati al da nije ni duga ni kratka ... onako srednje !! PLS BEZ SPAMA !!!
Offline Killuminati
Avatar
nap
Postova: 2487

Gamers.ba
Avatar
Rank 0

Offline Killuminati
Avatar
nap
Postova: 2487

Ep(epopeja) o Gilgamešu je najstarije književno djelo za koje znamo. Smatra se praizvorom sve epske poezije, a nastao je tako reci u praskozorje civilizacije. Iako ne možemo precizno da odredimo vrijeme njegovog nastanka, pretpostavljamo da je mnogo vijekova stariji i od Homerovih epova, Starog zavjeta ili Veda i Upanišada.
Ovaj sumersko-akadski ili sumersko-vavilonski ep stvoren je i zapisan u Mesopotamiji, medurijecju, oblasti izmedu rijeka Eufrata iTigrisa. Pretpostavlja se da se, u neko neodredeno vrijeme u prošlosti, narod Sumera spustio sa sjevera i naselio u donjoj Mesopotamiji. Oni su zacetnici najstarije sacuvane kulture i tvorci prvog pisma u istoriji civilizacije. Sumeri su kao narod nestali u drugom milenijumu pijre n.e., stopivši se sa brijnim semitskim narodima koji su ih okruživali, ali jezik kojim su govorili i pismo kojim su pisali cuvani su u Mesopotamiji u religioznim obredima i pismima još dugo poslije njihovog nestanka: poslednji zapisi na sumerskom poticu iz prvog vijeka prije n.e., a nakon toga su I sumerski jezik i klinasto pismo definitivno nestali.
Ep o Gilgamešu pronaden je godine 1849, kada je O.H.Lejard otkupio Ninivu i u ruševinama biblioteke cara Asurbanipala zatekao mnoštvo tekstova ispisanih klinastim pismom; taj *****ijal spakovan je u sanduke i poslat u London. Prašnjavu gomilu polomljenih glinenih ploca tek 1874. uspio je da sredi i procita Džordž Smit, utvrdivši da pred sobom ima dijelove do tada potpuno nepoznatog epa. Praznina je bilo dosta, a kako je citav slucaj bio dobio neobicno veliki publicitet, list «Dejli Telegraf« raspisao je nagradu za onoga ko pronade dijelove koji su nedostajali. Smit je sam otputovao u Mesopotamiju i, gotovo nevjerovatnom srecom, u ruševinama Ninive pronašao upravo one komade plocica koji su upotpunjavali pricu o potopu, prekinutu na najzanimljivijem mjestu. Situcija sa tekstovima, medutim, nije nimalo jednostavna. Gilgameša su, kao junaka natprirodnih moci,slavili u pjesmama mnogo ranije od VII vijeka, iz kojeg potice ninivska verzija. Poznato je pet kracih poema na sumerskom jeziku, zapisanih na tablice još u prvoj polovini drugog milenijuma prije n.e. Te poeme se uslovno nazivaju Gilgameš i zemlja živih, Gilgameš i nebeski bik, Gilgameš i Aka od Kiša, Gilgameš, Enkidu i podzemni svijet (ili Gilgameš i vrba) i Smrt Gilgamešova.
Dobro je znati da su praznine u tekstu Epa o Gilgamešu znatno vece nego što se to, sudeci po rekonstrukcijama iz popularnijih izdanja, obicno misli. Ninivska verzija prvobitno je imala oko 3000 stihova od cega je do nas doprlo svega 1200 citavih, i otprilike isto toliko oštecenih.
Š to se tice datovanja Epa o Gilgamešu, medu strucnjacima ima dosta razlika, ali ipak preovladavaje uverenje da je poema nastala u periodu izmedu XXIII i XXI vijeka prije n.e.. Najmlade datiranje-terminus ante quem-je oko 1800.prije n.e., ali se vecina specijalista s tim ne slaže. Inace, niko ne sumnja da je postjao istorijski Gilgameš, koji je zaista vladao u Uruku negdje izmedu 2800. i 2700. godine prije n.e.
Zanimljivo je da ime Gilgameš,kako je utvrdeno, znaci «otac-junak« ili »stari covjek-junak«. Enkidu, pak, u poemama koje prethode ninivskoj verziji nije saborac i prijatelj Gilgamešov vec njegov sluga. Znacenje njegovog imena tumaci se na razne nacine, kao »gospodar brana i kanala«, kao »gospodar rita i mocvare«, ili kao »stvorenje ***a Ea(Enkija)«.


Offline ScorpiON-
Avatar
nap
Postova: 194

               Muahahaha je napisao/la:
ep o gilgameshu neces naci da je kratka prica

Rekoh bez spama
Offline ScorpiON-
Avatar
nap
Postova: 194

               K!llum!nAt! je napisao/la:
http://www.znanje.org/lektire/i22/09/02iv0903/kritika.html
eto tu imas nesto pa probaj

Haweru ovo je kratko
Imal sta drugo
Dajte mi neki link pa cu ja vidit
Offline visiON
Avatar
nap
Postova: 785

               scorpiON` je napisao/la:
Haweru ovo je kratko
Imal sta drugo
Dajte mi neki link pa cu ja vidit

hahah ja sam radio lektiru prvo pitas od drugova jel ko radio navrati
Offline Name.
Avatar
nap
Postova: 642

Offline Killuminati
Avatar
nap
Postova: 2487

Eto tu ti je onako srednje pa prepisi!!
A nesto opsirnije ti nema bas sam sada gledo svagdje je u kratkim srtama dato kao pomoc nema nigdje kratak sadrzaj lektire
Offline ScorpiON-
Avatar
nap
Postova: 194

               visiON je napisao/la:
hahah ja sam radio lektiru prvo pitas od drugova jel ko radio navrati

Koju si radio ?? JEL OVU
Reci da si ovu radio,reci reci reci
Offline mcb0q
Avatar
nap
Postova: 212

google.com
lektire.org
Offline velahavle
Avatar
nap
Postova: 394

lektire.com i lektirice.net dvije najbolje
Offline ScorpiON-
Avatar
nap
Postova: 194

               velahavle_ je napisao/la:
lektire.com i lektirice.net dvije najbolje

ej ajd me PLS dodaj na msn da mi nesto objasnis secund PLS !
Offline sh0ck
Avatar
luck0r
Postova: 3384

Offline NixQN
Avatar
nap
Postova: 92

Offline _PrOfA__
Avatar
nap
Postova: 1083

Jarane sjecam se kako sam je ja uradio...
http://www.google.ba
Offline G00Gi
Avatar
nap
Postova: 363

mcb0q je napisao/la:
google.com
lektire.org
ne spammaj bezze,idi gledaj Discovery
na google sam i ja tražio i meni treba al nea,također na lektire.org
Na vrh
Odgovori