Dakle ovo je drugi dio "Kako usreciti carry-a?" tutorijala. U prvom dijelu sam objasnio (koliko ja znam ) build, neke supporte i podjelu na agresivne i babysittere, rune i masteries. Sada cemo o wardanju.
Dakle wardanje je posao za koji je support placen. Nasao sam jednu sliku, i neke sam ja editovao otprilike gdje idu najbolje neki wardovi. Ove slike sam ja radio u zurbi tako da nisu svi wardovi bas najbolje postavljeni - npr. onaj kod barona. Sada su na redu slike.
Na ovoj slici je ward kod Blue buff-a u purple team dzungli.

Ovdje je red buff ward.

Baron ward.

Dragon.

Sada evo jedne slike gdje otprilike idu wardovi i koji tacno. Ovo je po meni dobro.

Wardanje u early game.
Dakle u early game, dok se jos igra na lane-u wardovi uglavnom sluze da se zastite od gankova . Tu se najbolje warda kod dragona, zatim u ona dva busha na laneu sto je npr. jako dobro za blitza tako mozete sigurno koristiti Q da ne promasite.
Morate paziti kada stavljate wardove. Recimo tek ste krenuli. Nije cilj odma staviti negdje ward. Najbolje vam je da vidite gdje je otprilike jungle i onda da izracunate kada ce on otprilike gankati vas lane. Ako starta sa gankom na top onda mozete ostaviti ward do nekih 4-5 minuta.
Mid i late game.
Tu je bitno prilagoditi wardove situaciji u kojoj se nalazite. Ako vam dobro ide, budite agresivni sa wardovima. Wardajte njihove busheve i njihovu junglu.
Wardanje dok bjezite ili u teamfightu.
Kada dodje do teamfighta ili kada vas gone uvjek se potrudite postaviti wardove jer je jako bitno da mozete vidjeti gdje su oni tacno i ako krenu bjezati gdje bjeze.
Imajte na umu da vasi wardovi mogu odluciti hocete li pobjediti ili izgubiti.
Oracle.
Oracle se koristi u mid-gameu kad postane kada bude tesko uzeti barona ili dragona.
Oracle je dobro kupovati kada vas tim gubi.
Sta dalje ?
Sada cu vam iz svog iskustva navesti neke prejake kombinacije
Nunu/Kog'Maw
Sona/Caitlyn
Soraka/Graves
Janna/Miss Fortune
Leona/Corki
Sona/Ezreal
Alistar/Tristana
Blitzcrank/Vayne
Supportanje u early game tj. laningu.
Game je tek krenuo. Vi NE farmate. To ne znaci da trebate samo smjesti i gledati kao da nemate nikakvu ulogu. Pokusajte sto vise smetati carry-u. Ako on napada minione (creepove) vi njega ometajte i nemojte mu dopustiti da tek tako farma. Pokusajte ga natjerati da napada vas i da ne farma ali nemojte mu pustiti da vam skida mnogo HP-a.
Kod wardanje morate biti oprezni. Ne samo da vi morate biti sigurni vec i vas carry.
Supportanje u mid game-u.
Sve sto sada trebate raditi je :
- Kupovati oracle.
- Lutati po mapi i wardati i unistaviti wardove drugog tima.
- Healati ekipu ako imate recimo Soraku.
- Jesam zaboravio reci da wardate ?
Takodjer, nikad ne zaboravite da stitite svog carry-a tako da non-stop moze farmati !
Late game.
Prezivjeli ste mid game niste surrendali sada radite ovo :
- Unistavajte neprijateljove wardove. Wardajte mjesta gdje obicnu bude teamfight recimo baron, dragon, river i bushevi.
-Ometajte njihovog carry-a. U teamfightovima ako imate neke agresivne supporte npr. Alistara pokusajte biti prvi u "front liniji" i ometajte neprijatelja.
Nemojte zaboraviti - Shurelyas je item koji moze dosta pomoci vasem timu kad bjeze ili kad gone neprijatelja te mogu doci u dobru poziciju brze.
Otprilike to je to. Ja nisam bas najiskusniji supoprt ali eto potrudio sam se, uskoro cu napraviti guide za Yoricka i pokusacu napraviti jos neke tutorijale. Ako vam treba pomoc oko izbora championa ili nesto drugo recimo build javite mi na PM mozda mogu pomoci mada se u neke stvari ne razumijem.
P.S. Promjenit cu ove slike wardova jer ove nisu najbolje.
EDIT : Bio neki problem nece ove slike...
1# Post editovao
weeD0 datuma 04.08.12 u 17:33:46
2# Post editovao
weeD0 datuma 04.08.12 u 17:44:53
3# Post editovao
weeD0 datuma 04.08.12 u 17:56:45
4# Post editovao
weeD0 datuma 04.08.12 u 17:58:02