Pozdrav, dobrodošli na Gamers!

Ovo je najveca balkanska zajednica za ljubitelje igara.

POSTANI GAMER! ili ugasi ovu reklamu :)

Forum Bullet Development & Web design Bullet [tut] - Sajt na vašem kompu

Offline BWF
nap
Grad: Država htzbnjkmu

961 pregleda, 32 odgovora i 0 glasova
Napisano : 22.05.09 u 22:59
Pozdrav svima, u ovom svom tutorijalu ću vam objasniti kako da napravite sajt na svom kompu, koji naravno neće biti objavljen na internetu....

U ovom slučaju ću vam pokazati za Joomlu, mada je za sve isto...

Pa da počmemo:

1. Download Joomle
Da najprije kažemo što je to joomla, joomla je jedan od najboljih ako ne i najbolji Open Source sustav za upravljanje web sadržajima.
Prvo trebate downloadati Joomlu 1.0 ili 1.5, ako ste početnici, ja vam preporučujem da downloadate Joomla 1.0 verziju, jer je jednostavnija, i lakša.
Download link: http://www.joomla.org/download
HR verzija: http://www.crojoomla.com/component/option,com_docman/task,doc_details/gid,243/Itemid,28/

2. Download FileZille
FileZilla je jedan od najboljih FTP klijenta, služi za uploadanje fajlova na internet, mada vam u ovom neće trebati, trebate je downloadati.
Download link: http://filezilla-project.org/download.php

3. Download xampp-a
XAMPP je vrlo jednostavna multi-platforma s kojom instalirate Apache, MySQL, PHP, phpMyAdmin i još mnoge druge aplikacije korisne za razvoj/testiranje dinamičkih web stranica izravno na vašem računalu.
Download link: http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html#641

4. Instalacija FileZille
Sada kad ste downloadali sve što vam je potrebno za postavljanje sajta na vaš komp, trebate sve to instalirati. Ako je zapakirana, raspakirajte FileZill-u i instalirajte je.
Kada instalacija završi, zatvorite prozor od FileZille ako vam je otvoren.. xd

5. Instalacija XAMPP-a
Nakon što ste instalirali FileZill-u, trebate instalirati i XAMPP.
Raspakirajte ga, kada pokrenete instalaciju trebate odabrati gdje će te spremiti XAMPP, spremite ga u "C:\xampp"...
Sada idite na desktop, i uđite u XAMPP, ako nemožete ući, uđite preko male ikonice koja se nalazi u donjem desnom kutu pored sata. kada ste tu ušči, prepazite da vam prve 3 opcije budu aktivirane (mada mislim da nije potrebno).

6. Namještanje joomle
Nakon što ste instalirali XAMPP i spremili ga na ovo mjesto, sada raspakirajte Joomlu koju ste prvu downloadali. Kada je raspakirate, idite u "C:\xampp\htdocs", i sada tu kreirajte mapu pod nekim imenom (npr: sajt). Kada ste to napravili, u taj folder/mapu stavite sve ono što se nalazi u folderu joomla.

7. Instalacija joomle
Sada otvorite vaš web browser i upišite gore gdje ide web adresa sljedeće: "localhost/sajt" (iza treba pisati sajt zato što sam ja gore napisao da otvorite folder pod imenom sajt).
Sada bi vam se trebala otvoriti instalacija joomle, za sve što vam dođe samo upirite "next", i kad dođe na stranicu gdje treba upisati neke podatke, tu upišite sljedeće:
Host name: localhost
MySQL Username: root
MySQL Password: netreba napisati ništa
MySQL Database name: root
sada kliknite next....
Kada vam se otvori sljedeća stranica, tu upišite ime vašeg sajta, i kliknite next, na sljedećoj stranici trebate upisati vašu email adresu, i promjeniti password od admin panela...
Sad je sve gotovo, ali nemojte brzati, kada dođe sljedeća stranica, trebate ponovo otići tamo u "C:\xampp\htdocs\sajt" i izbrisati folder pod imenom "installation", onda ponovo odite tamo gdje je ona instalacija joomle, i kliknite gore u vrhu da vidite sajt...
Sve je gotovo, još samo da vam kažem kako će te otići u admin panel: na mjesto gdje ide web adresa upišite "localhost/sajt/administrator", tu se prijavite s podacima:
- username: admin
- password: onaj pass koji ste upisali pri instalaciji

Mislim da sam mogima pomogao... Ovo nije c/p, ja sam sam napisao...
Ako imate problema, ili ako sam ja negdje pogrješio samo napišite ovdje...

MOLIM APLAUZ od MODERATORA... xd :D:D:D

Evo vam i web stranica sa mnogo besplatnih templatea za joomlu: http://www.joomla24.com
Offline ACE
nap
Grad: Država Sarajevo

fin tut - mnogima ce pomoci  
- dosao Davor i na G.ba  

edit: mislis da nisam procitao temu ? 
ahahahha, ma samo samaraj  
Post ošamario Philosopher
Gamers.ba
Rank 0
Offline taRiQue
nap

Samo mi reci sta ce ti Filezilla ?

EDIT : znam da netreba , zato te i pitam .. fillezila je potrebna ako dl ili up nesta sa ftp-a ..

Sto se tice TUT-a , dobro je objasnjeno ..
Ostalo je samo NEXT > NEXT > FINISH :D
Offline MAND4
nap
Grad: Država
novinar
Kakva korist od njega ako ne mozes host ?

Al et potrudio si se mada ima mnogo bolje objasnjenih tutova o ovome ...
Gl u daljem radu ...
Offline BWF
nap

taRiQue je napisao/la:
Samo mi reci sta ce ti Filezilla ?

EDIT : znam da netreba , zato te i pitam .. fillezila je potrebna ako dl ili up nesta sa ftp-a ..

Sto se tice TUT-a , dobro je objasnjeno ..
Ostalo je samo NEXT > NEXT > FINISH :D
Pa netreba ti FileZilla, ali pošto je FileZilla na popisu tamo što treba aktivirati za rad xampp-a, bolje da je tu... :P:P:P
Offline neddie
nap

vi odgovorili u 23.01

Cist primjer kako citate teme ...

Dobar tutorial !
Post dobio aplauz od Vilenjak
Offline BWF
nap

MAND4 je napisao/la:
Kakva korist od njega ako ne mozes host ?

Al et potrudio si se mada ima mnogo bolje objasnjenih tutova o ovome ...
Gl u daljem radu ...
Pa ovo je najviše da se uvježbaš, a onda sljedi uploadanje na internet, sta ce ti sajt na internetu ako nije lijepo uređen, a nemože biti lijepo uređen ako se nisi uvježbao, prema tome.....
Post dobio aplauz od Philosopher
Offline ACE
nap

neddie je napisao/la:
vi odgovorili u 23.01

Dobar tutorial !
brate procitao sam ga.
- dao mi je Davor link na MSNu cim je digao temu - kontas ?
-- koji si ti ku**c na ovom forumu da pricas ko je kad odgovorio ?? (ima admin i mod koji odlicno obavljaju svoj posao bez tebe ) 

nema potrebe da se pravis pametan 

Hvala na samaru, jos jedan ako moze  
Post ošamario Vilenjak
Offline getiN
nap
Grad: Država Malmö

BWF je napisao/la:
Pa netreba ti FileZilla, ali pošto je FileZilla na popisu tamo što treba aktivirati za rad xampp-a, bolje da je tu... :P:P
davore ja sam onaj socA ako me se sjećaš sa msna imam sad novi xD
Znaš da sam ti radio banner za web xD

btw. dobar TUT 
Offline smoki
HaxXor
Grad: Država Smokiland

fin tut za pocetnike, kad sam ja experimentisao sa joomlom ovo sam sam skontao u par sati sve
Offline mahYr
nap
Grad: Država Travnik

BWF je napisao/la:
Pa ovo je najviše da se uvježbaš, a onda sljedi uploadanje na internet, sta ce ti sajt na internetu ako nije lijepo uređen, a nemože biti lijepo uređen ako se nisi uvježbao, prema tome.....
Odlican TUT imam i ja svoj napisan u word tj... ovaj kako kreirat localhost.. ! al' moj je malo komplikovaniji ovaj je jednostavan i lagan !!

Malo opsirnije objasnjeno oko instalacije joomle
Offline gooody
nap

neddie je napisao/la:
vi odgovorili u 23.01

Dobar tutorial !
respect.. Zivi spammeri sve.. lol. Odma odg. samo pregledaju naslove i to je to ccc
Offline Coop
nap

Stvarno nije los tut, sjecam se kada sam ja davno imo problema sa tim, dok sam jos ucio php i te stvari.
Poluzice onima koji zele nesto naucit al prvo ovako da se uvjezbaju pa poslje na free i pravim hostovima.

@ Manda
Cuj kakva korist, pa na ovom se vjezbas dok se neusavrsis pa se poslje iskazuj na pravom hostu

Offline MILJENAt00R
nap

Tutorial za 5 bez razmisljanja
a i mahire dobro je sto si jos ono dodao
ovaj tutorial ce jako pomoci mnogi i ja cu ovo pokusati nekad uraditi
Offline BWF
nap

Evo vam i web stranica sa mnogo besplatnih templatea za joomlu: http://www.joomla24.com
Offline NODI
camper

Svaka cast za ovo brate 
Offline nighty1zhe
nap
Grad: Država City

Svaka cast...aaa ako niste znali nisam bas sad siguran joomla.ba (ja mislim da je ovaj link ako ne bude potrazite malo po google) imate joomlu na bosanskom jeziku...imao sam svoj site na joomli oko 2-3god i jeste najjaci Open Source sustav...a ocjene za tut - 5/5 
Offline zUs
nap

Ovo sam odavno naucio , ali ima jos osoba koje bi zeljele nauciti a nemaju odakle svaka cast za ovaj tut 
Offline BWF
nap

Za one koji nisu skužili ovaj tutorijal, slijedi ubrzo "video tutorijal", i puno raznih mojih tutorijala...
Offline Pleasure
luck0r
Grad: Država >Louisiana &

Svida mi se i ovaj TUT samo mi nije jasno zasto je mahirov zavrsio u kanti...?
Offline Pleasure
luck0r
Grad: Država >Louisiana &

Ma super je TUT bio....

Samo ovdje na ovom forumu necijene nicij trud sto se tice ovih Admina i moderatora (cast izuzetcima )

:D
Na vrh
Odgovori