548 pregleda,
9 odgovora i
0 glasova
Napisano : 13.06.11 u 20:59
Iz dana u dan dobijam pitanja tipa: "Zašto mi je odbijena vijest", "Kako treba pisati vijest" itd., a ja svakome pojedinačno moram objašnjavati neke stvari. Nisam htio ovu temu uopšte da dižem jer nisam od tih koji će svakom malo izmišljati neka pravila, ali stvarno je došao trenutak da se objasne neke stvari oko vijesti.
Š ta znači "Izvor vijesti"?
Izvor vijesti podrazumijeva stranicu gdje ste pronašli svoju vijest i preveli je na bosanski/srpski/hrvatski jezik. Izvor vijesti je obavezno polje koje se mora popuniti ukoliko želite da vam vijest bude uopšte pregledana. Sam pojam "Izvor vijesti" vodi do pravila da se VIJESTI NE SMIJU KOPIRATI SA DRUGIH DOMAĆIH STRANICA NITI IZ NOVINA, VEĆ ISKLJUČIVO PREVODITI SA STRANIH NA DOMAĆE JEZIKE. Osim toga, VIJEST SE NE SMIJE "PREPRIČAVATI" tj. NIJE DOZVOLJENO PROČITATI NEKU VIJEST NA DOMAĆEM PORTALU ILI NOVINAMA I ONDA JE PREPRIČATI KAO DA JE TO LEKTIRA. Dakle, vijesti koje imaju šanse da budu prihvaćene su ISKLJUČIVO PREVEDENE VIJESTI SA STRANIH PORTALA!
Š ta je sa gramatikom vijesti?
Vijesti može pisati samo osoba koja poznaje gramatiku stranog jezika sa koga prevodi vijest te gramatiku jezika na koji se vijest prevodi. Drugačije rečeno, PREVOčENJE VIJESTI PREKO GOOGLE TRANSLATE NE DOLAZI U OBZIR!. Osim toga, svaka osoba koja piše vijesti mora da koristi AFRIKATE. Ko ne zna šta su afrikati nije ni sazrio za pisanje vijesti! SVAKA VIJEST KOJA BUDE NAPISANA BEZ KORIŠ TENJA AFRIKATA BIĆE AUTOMATSKI ODBIJENA! Nadalje, svako ko piše vijesti mora znati pravilno slagati riječi u rečenice i rečenice u text, te će svaka vijest koja BUDE NAPISANA BEZ PRAVILNOG RASPOREDA RIJEČI I REČENICA BITI ODBIJENA!
Kakve vijesti pisati?
Pišite sve vijesti koje imaju veze sa sajtom tj. sve vijesti koje se mogu svrstati u neku od kategorija za pisanje vijesti. Sve vijesti koje ne možete svrstati u neku od kategorija a IMAJU VEZE sa sajtom svrstavajte u kategoriju DRUGO!
Koje vijesti se neće prihvatati?
Neće se prihvatati ni jedna "video" vijest tj. vijest koja u sebi sadrži 1-2 rečenice i video klip. Primjer su video klipovi sa hltv.org koje šaljete posljednjih dana. Ovim putem vas, dakle, obavještavam da se takve vijesti NEĆE PRIHVATATI!
Osim toga, NEĆE SE PRIHVATITI NI JEDNA PREKRATKA VIJEST! Pojam prekratko je relativan ali uzmimo da je neka mjera vijest od 10 složenih rečenica. Dakle, svaka vijest koja sadrži manje od 10 složenih rečenica NEĆE BITI PRIHVAĆENA!
VAŽNO!!!
Već dugo vremena na gamersu postoji bug koji ne dozvoljava da se EDITUJU VIJESTI KOJE U SEBI SADRŽE APOSTROF ( ' ). Dakle, ako se u naslovu, ili bilo gdje u tekstu vijesti, nađe apostrof, tu vijest je nemoguće editovati i ona biva odbijena. Zbog toga ću vas zamoliti da izbjegavate korištenje apostrofa i umjesto njega koristite znake navoda ( " ) jer će vam u protivnom vijest biti odbijena.
Naređeno sa vrha!
Svakom korisniku se mogu prihvatiti maximalno 2 vijesti dnevno. Svi koji napišu više od dvije vijesti će morati da sačekaju naredni dan da im budu eventualno prihvaćene ostale vijesti.
Osim toga, JA NEMAM OPCIJU DA VAM UKINEM ZABRANU PISANJA VIJESTI NITI IMA BILO KOJI ADMIN! Ukoliko dobijete zabranu pisanja vijesti računajte da vam ne može biti skinuta.
To je to za sada. Ako ima nekih pitanja slobodno ih postavite na ovoj temi a ja ću vam odgovoriti i eventualno editovati temu.
1# Post editovao
reLo datuma 13.06.11 u 21:03:16
2# Post editovao
reLo datuma 13.06.11 u 21:06:15